Australie!
Door: Esther
Blijf op de hoogte en volg Esther
11 Augustus 2006 | Nederland, Amsterdam
Perth, Australië
Es in Oz
Hi Folks!
Zo daar zit ik dan aan de andere kant van de wereld.
En ik moet zeggen…. Tot nu toe is het fantastisch!
1) Er is wind, veel wind, 5 dagen per week 20+ knopen
2) Het land is fascinerend; vanuit het vliegtuig zag ik een maanachtig landschap met helder blauw water (zie ook foto) en golven langs de hele westkust. Eenmaal op de grond is het zoals op de TV; the real outback! Kangeroeland met koala’s, slangen en haaien en zo uitgestrekt als het maar kan. Als ze zeggen ‘ It’s up the road’, dan bedoelen ze minimaal 1 uur rijden met de auto…
3) De mensen waarmee en waarvoor ik werk zijn errug tof, relaxed en gezellie om mee rond te hangen, oftewel; No worries mate, cool!
4) Na 4 uur werken heb je 4 uur de tijd om zelf te kiten J
5) Auto van de zaak (is wel nodig, t is hier een autocultuur met die afstanden)
6) Gratis inwoning in een tof (kite)surfershuis op een steenworp afstand (toch nog 5 minuten met de auto) van Safety bay (waar ik werk, ten zuiden van Perth)
Klinkt goed he? Nu maar hopen dat het zo blijft!
Twee weken terug zat ik nog in Noord-Ierland waar we langs de postbode Patrick (tekenfilm van vroeger) weggetjes cruiseten en waar het tevens retekoud was! Het was mooi, leuk en gezellig maar ik was blij om de winter achter te me laten (London was 1 graad C) en de lente van WA (West-Australie) tegemoet te gaan.
En na een lange, super turbulente vlucht (de Chinese muur was btw very nice om te zien vanuit het vliegtuig) heb ik m’n voorlopige eindbestemming gehaald!
De bedoeling was dat we in Lancelin zouden zitten, maar we blijven een tijdje in Perth en zullen het komende half jaar af en toe hier en af en toe in Lancelin werken.
De spot waar ik nu zit heet Safety bay en het is perfect voor freestyle en lesgeven. De baai is spiegeltje vlak en je kunt over een stuk van 200 meter staan. De wind is lekker constant en aanlandig. Het is ontzettend rustig ( 5 kiters is druk) en beginners leren nergens anders zo snel kiten als hier.
De verhalen over haaien zijn vrij angstaanjagend, maar daar wen ik vast wel aan. Het zorgt in ieder geval voor wat extra adrenaline tijdens het kiten en met name als ik m’n board kwijt ben en al bodydraggend zo snel mogelijk bij m’n plank zie te komen. Het engste beest wat ik tot nu toe tegengekomen ben was een gigantische krab die me bij m’n hiel beetpakte en een flinke snee veroorzaakte! That bastard!
We hebben gister Perth City ff gecheckt en in Europa zouden we het meer Perth Village (dorp) noemen! Maar wel heel knus en schoon en de surfshops zijn wowie! Aaarrrggghhh, alle merken die ik cool vind hebben ze in overvloed; volcom, billabong, ripcurl….
Oh, voor degenen die het nog niet weten: Ik heb sponsors!! North kitboarding heeft me 3 kites en een nieuw board gegeven en Prolimit 2 wetsuits en een nieuw harnas. Ik ben er zoooo blij mee en het bevalt supergoed!
De komende tijd ben ik naast m’n werk druk aan het trainen en hoop ik gauw aan een lokaal wedstrijdje mee te kunnen doen.
Okidoki, tot zo ver maar weer….
Enjoy life!
Esther
PS. Dit is mijn adres, voor kaartjes, cadeautjes en bezoek! J
35 Hawker st
Safety Bay WA 6169
Australia
Tel.nr; 0061 405349006
Webmaster, 28 Dec 2005 08:59 uur
Safety Bay (Zuid-Perth), Australië
Merry Christmas!
Merry Christmas!! Sorry, ik weet het, het is al te laat maar geloof het of niet; ik was te druk om een internetcafe te zoeken en iedereen een vrolijk kerstfeest te wensen…. Nou ja, ik hoop dat jullie net zo’n gezellige kerst hebben gehad als ik. En ik ben gelukkig wel op tijd om iedereen alvast een heeel gelukkig 2006 toe te wensen!
Mijn kerst was top, want we gingen met het team naar Lancelin. Eerst met z’n allen uit eten, daarna met 7 man op het dak van de auto door Lancelin rijden en kerstliedjes zingen en toen op de kerstcamping ons bezatten. J
Het plan was om de volgende morgen om 7 uur te vertrekken voor een kite, surf en windsurfdag, maar uiteindelijk werd dat half 11… oeps!
We vertrokken met 14 man in 2 4wd’s door de zandduinen richting het noorden. Na een dik uur stopten we op een schitterend strand waar iedereen met een brak hoofd het water op ging. De golven waren behoorlijk (net zo groot als ik) en het duurde even voor ik er aan gewend was aangezien ik een maand lang alleen op vlak water heb gekite. Ik verzoop dus bijna toen ik in een brekende golf terecht kwam en totaal gedesorienteerd m’n kite crashte.
Het stikt hier trouwens van de dolfijnen en ik schrok me rot toen ik op een golf afging en er een dolfijn compleet uit die golf sprong! Whaaah…. Is het een haai, is het een dolfijn, de eerste seconde weet je het niet zeker, maar ik bleef maar schrikken als er weer een vin vlak voor me uit het water kwam.
Na 1,5 uur kiten werd besloten om een downwinder van 10 km naar Wedge Island te maken. Het leek niet zo ver, maar jemig wat een eind! Het duurde 2 uur voordat we er waren en de golven waren gigantisch. En aangezien de wind toenam tot 25 knopen was het zeker geen relaxed downwindertje! Pfff ik ben blij dat ik de Monkey Kites downwinder heb afgezegd (om verschillende redenen overigens), want ik was kapot toen ik uiteindelijk op Wedge Island aankwam. En Wedge is een droomspot. Ik zou zeggen; kijk naar de foto’s die zeggen genoeg!
De trip was echt tof, iedereen was helemaal hyper en Wedge Island is zonder twijfel een wereldklasse spot. Alleen een beetje een missie om naar toe te gaan. De terugreis duurde 1,5 uur over hobbels en bobbels, maar we zagen wel ontelbaar veel kangeroes en emoes. Een trip om nooit te vergeten…
En verder is WA nog steeds fantastisch. Ik zou hier best kunnen wonen. Het werk is wel intensief, want het wordt nu hoogseizoen en het wordt drukker en drukker. Begin januari verhuizen we naar Lancelin (nu nog steeds in Safety Bay) en daar gaan we kamperen…. Niet dat ik dat zie zitten voor 2 maanden, maar goed ik doe m’n best! We zijn druk op zoek naar een minibusje die we gaan ombouwen naar een camper. Eind januari plannen we een trip naar het zuiden (Margaret River en Albany) zodat we ook wat van de omgeving zien.
Oh, en ik ben laatst aangevallen door een vis! Nou ja, ik ging op ‘m staan en toen stak ‘ie me. Het was een Cobbler vis met een giftige stekel. Geen idée hoe het kreng er uit ziet, maar het deed pijn! Ik dus naar de dokter waar ik plaatselijke verdoving kreeg en zware pijnstillers en daarna antibiotica. Dus vanaf nu eet ik alleen nog maar Cobbler vis !
Oh ja en we zijn nog naar het Yanchep Nationaal Park geweest waar we Koala’s, Kangeroes en vogels konden zien. En ook nog een tour door een grot wat erg interessant was.
En ik heb nog veel meer beleefd, maar het wordt te veel om op te noemen!
Ik ga dr vandoor, de wind is aan het toenemen en m’n kitestudentjes staan al klaar.
Groet uit Oz
Esther
Ps. M’n adres was niet 35 Hawker st maar 53 Hawker st, oeps, gelukkig kwam de buurvrouw de kaartjes brengen…. Thanx!!
Webmaster, 30 Jan 2006 11:04 uur
Safety Bay (Zuid-Perth), Australië
Update uit Oz…
Het waait. En het waait keihard. Regelmatig boven de 25 knopen (dikke BFT 5) en dat is een beetje teveel voor m’n 9 meter kiteje. Ik zit al twee weken op m’n Rhino 7 meter te wachten, maar na drie keer het postkantoor in Safety Bay te hebben gecheckt ben ik maar met lege handen teruggekeerd naar Lancelin.
Want daar zit ik sinds een maand.
En het is best tof, hoewel ik in een tent op een campingveld wonen nou niet zo fantastisch vind. Dus we zijn op zoek naar een huis in Lano (afkorting voor Lancelin) voor de laatste 2,5 maand.
De kitespot in Lano is erg goed en met name de medekiters die het niveau een beetje omhoog pushen werkt stimulerend. En beregezellig bovendien!
De North crew zit ook in WA tot april en ik heb de prototypes voor 2007 al gezien (nog niet gevlogen). Seht gut aus!! De volgende x nemen ze de nieuwe Vegas 7 voor me mee, want met m’n 9 meter kan ik niet zo veel doen in 25 knopen. (Wel superhoog springen trouwens, boardoffs is dan ook het enige wat ik kan doen.)
De North kites en boards zijn super en sinds kort heb ik ook de Rocketfish. Het is nog best moeilijk om uit te vogelen hoe je precies een golf surft met een kite in je handen, maar het is heerlijk om af en toe de freestyle te laten voor wat het is en een beetje rond te cruisen tussen de golven en dolfijnen.
En sinds een week hebben we dan eindelijk een camperbusje!! M’n eerste auto ! Het is een Nissan vanette en heeft een bed, ruimte voor de kite/wind en – surfspullen, gordijnen, watertank en alles wat je nodig hebt om rond te touren op zoek naar goede spots. Het was een goede deal, want de vorige eigenaars vertrokken binnen een paar dagen en moesten hun busje wel verkopen… Lucky us!
9 Februari hebben we een week vakantie en dan gaan we naar het Zuiden; Margaret River, Albany en nog een paar onbekende spots ontdekken. En het zuiden staat bekend als de wijnstreek van WA dus dat wordt veel flessen wijn soldaat maken.
Australie is nog steeds helemaal top en met name Fremantle is een leuke plek om te stappen en rond te hangen. Het werk is intensief (pfff, hoe lang is het geleden dat ik in de stress zat?), maar het ‘dream’ team is leuk om mee te werken en ik spaar zelfs wat geld voor later als ik groot ben !
En hoe is het in NL? Nog steeds koud en sneeuw? Mounir waagde zelfs een kitesessie in 4 graden! Brrrr…
Ik blijf nog lekker een tijdje hier en als het wat warmer wordt in NL kom ik wel weer terug.
Groetjes
Es
Webmaster, 21 Feb 2006 02:31 uur
Zuid WA, Australië
Vakantie!
Vakantie!!
Jaha, vakantie…. Iedereen blijft maar zeggen; ‘maar je bent toch al sinds November op vakantie?’ Nee!! Echt niet, ik werk namelijk ook als ik in verweggiestan zit. (waar doet ze het toch van? Nou, daarvan!)
Dus na 3 maanden hard werken J was ik best wel toe aan een weekje vakantie…
De richting was Zuid en de eerste stop Margaret River. Deze spot staat bekend om haar hoge golven en goede wijn. De eerste twee dagen heb ik naar de wedstrijd wavesailing gekeken, want daar deed Nick aan mee. Het was nou niet echt spectaculair om naar te kijken (sorry windsurfers, freestyle windsurfen is nou eenmaal iets interessanter voor leken)
Gelukkig is er heeel veel te doen in en rond Margaret River en heb ik me met andere dingen vermaakt.
Ik heb niet gekite, want als je net als ik elluke dag kunt kiten, dan wil je in je vakantie een weekje eens niet kiten. (Raar he? Vroeger – toen we de gulden nog hadden – kon ik niet wachten op m’n vakantie om te kunnen kiten!)
En naast kitesurfen kun je best nog leuke dingen in het leven doen.
-Wijn drinken (echt goede wijn daar!)
-Druipsteen grotten bezoeken (spectaculair)
-Kunst kijken
-Snorkelen
-Over rotsen klimmen
-Boven de bomen lopen (de Tree Top Walk was top!)
-Surfen met dolfijnen (Ik kon ze bijna aanraken, wat een prachtige vissen zijn dat)
-Met kangeroes spelen
Dus ook als je niet kite, is West Australie zeker de moeite waard!
Helaas konden we niet verder dan Albany, want de tijd was op. We gaan zeker nog een paar dagen terug naar Margaret River, want het is daar zo groen en mooi dat je je even terug in Europa voelt.
Voor nu is het weer tijd om mijn studentjes te leren kitesurfen en ze doen allemaal goed hun best.
Groetjes uit Oz
Webmaster, 22 Mar 2006 06:10 uur
Geraldton, Australië
Lola de kite-van
Lola de Kiteauto
Lola is een topper! Ze is geboren in ’91 en heeft sinds die tijd maar liefst 188.888 km afgelegd…. Ze beschikt over een extra accu voor licht, elektriciteit en voor het geval de hoofdaccu leeg is. Al mijn kitespullen hebben een mooi plekje onder het bed en zelfs al Nick z’n windsurfspul past er in (en op). Ze heeft airco om ons koel te houden (niet overbodige luxe in 40 graden) en ze geeft alleen op als er geen benzine meer in de tank zit (al 2x gebeurd ) of als de radiotorslang knapt.
Maar voor de rest doet ze alles wat we van haar vragen!
En ze heeft het niet makkelijk, want sinds kort is ze niet alleen ons vervoermiddel, ze is nu ook ons huis.
De wind in Perth was op en daarmee ook ons werk, dus we besloten om de wind achterna te gaan en te vertrekken richting het noorden. Geraldton was de bestemming en dit plekje ligt 5,5 uur rijden van Perth.
Onderweg nog een paar toeristische attrakties bezocht (Pinnacles, Greenhead, Kalbarri NP) en uiteindelijk in het winderige Geraldton aan de Batavia kust beland.
Batavia, he dat klinkt bekend! Ja, klopt, ons gouwe ouwe VOC bootje ligt hier 60 km uit de kust op de bodem van de zee waar het vroeger (nog voor de gulden) op het rif van de Albrohos eilanden is gestrand.
En niet alleen de Batavia heeft Nederlandse sporen achtergelaten, heel West-Australie is bezaaid met namen die uit Nederland stammen. Cape Leeuwin (boot), Rottnest eiland (rat nest), Dirk Hartog eiland en ga zo maar door….
Wij Nederlanders hebben veel ontdekt aan deze kant van de wereld en in de jaren 50 zijn er ook velen naar dit deel van de wereld ge-emigreerd.
Het mooie daarvan is dat ik Koelemans appelmoes, hagelslag, drop en gevulde koeken in de supermarkt kan kopen!
Genoeg afgedwaald nu, terug naar de belangrijke dingen in het leven….
Kiten!!
Zoals ik al vertelde waait het gelukkig wel in Geraldton. M’n 7 m kite is de standaard maat en de wind en golven zijn volop aanwezig. We hebben een paar dagen in Coronation gekampeerd en daarna zijn we richting Port Gregory gereden waar afgelopen weekend Kitestock was. Het is een supervlakwater spot doordat het rif de golven compleet blokkeert. En dit voor honderden meters. Het ligt vrij afgelegen, maar vanuit heel West Australie kwamen 120 kiters om aan het evenement mee te doen. Het was geen wedstrijd maar er waren allerlei clinics om aan mee te doen ( inclusief een self-rescue en body-drag race). En druk!! Ik kreeg direct flashbacks naar Cabarete…. Er was zelfs iemand die me probeerde te onthoofden toen hij z’n kite omlaag stuurde en zijn lijnen om mijn nek belandden. Gelukkig niets ernstigs en ik heb altijd m’n mes in m’n harnas zitten!
De kitegemeenschap is erg gezellig in West-Australie en ze houden regelmatig wedstrijden. Een paar weken terug presteerde ik het zelfs om 2e v/d 9 te worden tijdens de WA freestyle titles (kon helaas de finale heat niet varen). Het werd gehouden in Woodmanspoint -vlakbij Fremantle- en ook deze spot is ideaal voor freestyle. Vlak water en helder blauw water. Australie heeft zo ontelbaar veel goede spots, het is best wel een kiteparadijsje hier. Het enige dat mij heeft weerhouden om veel nieuwe dingen te leren waren de haaien. Ik was zooo bang wanneer ik m’n board verloor … En ik zag ze overal. (hoewel ze er misschien niet altijd waren )
Onze tijd zit er op hier en we keren binnenkort terug naar Europa waar m’n 5.4 mm wetsuit op me ligt te wachten….
Lola gaat in de verkoop (boehoe) en wanneer zij een nieuw baasje heeft stappen we in het vliegtuig. Mijn tijd in Australie was boven mijn verwachting en dit is het eerste land in mijn lijst waarvan ik kan zeggen dat ik er voor een lange tijd zou kunnen wonen. Of ik snel terugkeer weet ik niet, maar Australie is groot en ik heb nog veel spots niet gezien en gekite. Next time!
PS.
North kiteboarding & Prolimit ; Bedankt! Dankzij m’n nieuwe materialen ben ik met sprongen vooruit gegaan!
Marjon; Hiep hoi, ik wordt tante!! M’n zusje is zwanger!
Mike, Rachel, Pete, Caroline, Scotty, Jan, and many more; Thanx for having a great time on and off the water together!
Nick; for always supporting and dealing with me